Matavfall

 Visste du att man på 1000 bananskal kan ta sig 96 km med bil? Ditt matavfall blir till biogas och biobränsle. 

I hela Arvika kommun införs sortering av matavfall etappvis under 2016-2020.  Du som fastighetsägare får göra ett val om du vill vara med i insamlingen eller inte. Om du väljer att vara med i insamlingen kommer ditt gröna sopkärl att bytas ut mot ett nytt kärl med två fack. Om du är hyresgäst så är det din hyresvärd som bestämmer om du ska sortera eller inte.

Samtidigt som du gör ditt val börjar även en ny renhållningstaxa gälla för dig. För dig som valt att sortera ditt matavfall blir den nya taxan ungefär samma som tidigare. För dig som väljer att inte sortera blir taxan cirka 50 procent högre.

Så här går insamlingen till

Det nya sopkärlet du fått har två fack. I ena facket slänger du matavfall och i det andra slänger du övriga hushållssopor. Om du önskar flytta skiljeväggen i sopkärlet, kontakta först Renhållningen.

För dig som bor i flerfamiljshus där fastighetsägaren valt att sortera matavfall kommer soprummet (eller där sopkärlen står idag) att kompletteras med bruna matavfallskärl.

Under diskhon kommer den befintliga soppåsen att få dela utrymme med en ventilerad behållare där du ställer matavfallspåsen. Påsen är konstruerad för att tåla fuktigt matavfall och går inte sönder om du handskas med den på rätt sätt.

Vad är matavfall?

I princip allt som går eller har gått att äta är matavfall; matrester, mat med utgånget datum, godis med mera. Även räkskal, köttben, potatisskal och kaffesump sorteras som matavfall.

Exempel på matavfall:

 • Matrester
 • Köttben, fisk och räkskal
 • Frukt- och grönsaksrester
 • Pasta, potatis och ris
 • Ägg och äggskal
 • Kaffe och te (både sump och filter!)
 • Bröd, kakor, godis och snacks
 • Vissna blommor och krukväxter
 • Hushållspapper
 • Ofärgade servetter

Detta ska inte sorteras som matavfall:

 • Dammsugarpåsar
 • Färgade servetter
 • Blöjor, bindor, tops och plåster
 • Snus, fimpar och tuggummi

Papperspåsar för matavfall

Det är viktigt att du inte använder andra påsar för matavfallet än de som du får av Arvika Teknik AB. Dessa är specialgjorda för matavfallet och andra påsar kan förstöra återvinningsprocessen.

När påsarna tar slut, "flaggar" du för detta genom att klämma fast en tom påse i sopkärlets lock. Fler påsar finns också att hämta på Mossebergs avfallsanläggning. Bor du i flerfamiljshus finns mer påsar i soprummet eller där din hyresvärd har anvisat.

Vad händer med matavfallet?

Våra sopbilar har två fack och vi kan därför tömma både matavfall och övrigt hushållsavfall på en samma gång, utan att det blandas i sopbilen. På så vis kan vi hålla matavfallet skilt från övrigt avfall hela vägen till omlastningen på Mosseberg.

Matavfallet kommer att transporteras till en rötningsanläggning och rötas till biogas och biogödsel. Biogasen kan sedan uppgraderas till fordonsbränsle. Biogas ger inga nettoutsläpp av koldioxid, vilket är en av de stora fördelarna jämfört med fossilt bränsle. Biogödsel är ett väldigt fint gödningsmedel och kan ersätta konstgödsel inom jordbruket. Konstgödsel har idag en betydande miljöpåverkan och att ersätta detta med rötat matavfall ger stor miljövinst.

Varför ska vi sortera ut matavfall?

Matavfall innehåller stora mängder näring och energi som kan tas tillvara om det sorteras separat. Energin kan återvinnas som biogas som sedan kan omvandlas till fordonsbränsle - och näringen kan återföras till kretsloppet i form av biogödsel. Så genom att sortera matavfallet för sig gör vi en god gärning för miljön genom minskade koldioxidutsläpp och ett ökat kretsloppstänk.

Kommunens vision säger att vi är en hållbar kommun, där vi arbetar för ett hållbart samhälle med klimatfrågorna i fokus. På riksnivå finns också tydliga ambitioner; Sveriges regering har fastställt mål som säger att vi senast år 2018 ska sortera ut minst 50 % av allt matavfall och behandla detta biologiskt.

Tips för att minska risken för fluglarver

 • Se till att matavfallspåsen är ordentligt stängd när du lägger den i kärlet. Löst matavfall drar snabbt till sig flugor.
 • Låt matavfallet rinna av ordentligt innan du lägger det i påsen. Om matavfallet är extra blött kan du ta en extra papperspåse runt innan du går ut med denna till soptunnan. Observera att du inte bör ta två påsar innan du börjar fylla den med matavfall - då stänger du nämligen in fukten så påsen lättare går sönder.
 • Håll sopkärlet rent. Skölj ur den med vatten efter tömning och spraya gärna lite ättika blandat med vatten i tunnan. Flugorna gillar nämligen inte ättika.
 • Placera, om möjligt, soptunnan i skuggan.

Tänk på att du inte får sätta en plastpåse runt matavfallspåsen. Det färdigrötade matavfallet används som gödsel i våra jordbruk och om plast finns med så kommer detta slutligen hamna i maten vi äter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 december 2019
Sidansvarig: Elin Staxhammar